10 napotkov za srečno življenje

Če se zavedamo devetih temeljev našega življenja in se trudimo živeti v skladu z njimi, se nam ni treba bati za svojo prihodnost. Naše življenje sestavlja devet temeljev, ki se nanašajo na odnos do samega sebe, na pot samosprejemanja, razvoja naše celovite osebnosti in notranjega miru. Ti temelji so Ljubezen, Radost, Svetloba, Čistost, Moč, Modrost, Pogum, Trdnost in Vztrajnost.

Ljubezen

Ljubezen je univerzalna vez med vsemi živimi bitji, ki vas vse povezuje v celoto. Kar je celota, naj se ne deli. Ljubezen je ena in edina, ki vas vedno pripelje do sreče, notranjega zadovoljstva, miru, medsebojnega razumevanja… Najprej ljubezen do samega sebe, potem do vseh ostalih. Ko čutite ljubezen v sebi, vas nič ne more spraviti na kriva pota vašega napuha. Ko verjamete vase, tudi vesolje verjame v vas.

Radost

Radost je prava pot sožitja med vsemi živimi bitji. Sreča je v deljenju stvari. Ko stvari, ki vas osrečujejo, delite s svojimi bližnjimi, tudi za vas same dobijo poseben, ljubeč pomen. Lepota življenja je v izkazovanju čustev in uživanju v vsakem trenutku medsebojnih odnosov, medsebojnega sodelovanja in podpori eden drugemu, ko se znajdete v težavah.

Svetloba

Svetloba je znak medsebojnega zaupanja in vere v prihodnost. Kdor verjame vase in v izgraditev trdnih temeljev svoje bodočnosti, se mu odpirajo vrata svetlobe. Svetloba ni samoumevna, prepoznati jo morate z delom na sebi in samosprejemanjem, ki je eden težjih procesov v vašem življenju. Zato poslušajte svoje srce, kaj vam pravi o vaši notranji naravnanosti. Prečistite svoja čustva in misli!

Čistost

Čistost misli izvira iz vas samih, iz vašega notranjega jedra in odstranjuje napuh iz vsakodnevnih opravil. Ne postavljajte se pred drugimi, če želite dobre medsebojne in partnerske odnose. Ne bežite pred sabo in svojimi problemi, saj vas vedno poiščejo sami in se vrnejo v kakršnikoli obliki, če jih ne rešujete sproti. Resnica vas povezuje, ko prihaja iz vašega srca in vaše notranje samozavesti.

Moč

Moč je tista sila, ki vas povzdigne nad vse težave, saj jih lahko z lahkoto rešujete in urejate svoje življenje, ko jo zaznavate v sebi. Moč zaznate kot stik s samim seboj, kot notranjo usmerjenost v cilje višje stopnje zavesti, ko se trudite biti vsak dan boljši. Notranja moč in pogum sta izhodišče dobrega počutja in zdravja. Notranja moč je neustavljiva sila, ko jo zaznate v sebi in jo začnete prenašati na druge.

Modrost

Zaznajte svojo modrost kot pot izbranih peljati svoje življenje na najvišjo možno točko spajanja ljubezni, samospoštovanja in notranjega miru. Ko se predate občutkom duše, je vaša pot lažja, lažje se odločate, sprejemate pomembne odločitve v svojem življenju, lažje sledite svoji srčni poti. Bodite zdravi v mislih in čustvih in notranja energija se obnavlja sama po sebi.

Pogum

Pogum je vrlina hrabrih na poti vase, v svoj notranji mir in vam odpira vsa tista vrata, ki jih niste upali odpreti. Ideali so pot vaše notranje preobrazbe. Zazrite se vase, najdite notranjo moč in pogum ter odkrijte, od kod izvira vaš strah. Je to posledica slabih preteklih izkušenj ali strah biti pogumen in v nečem biti najboljši?

Trdnost

Trdnost je prepričanje vaših načel o pravilnosti vašega početja, ko ste v stiku s samim seboj in ko vam pomoč drugim ni tuja. Ko se zazrete v ogledalo, vidite le lupino, vaše jedro se skriva pod površjem in vam daje žlahtnost in moč. Trdnost, vztrajnost in pogum so parametri zrelih oseb. V vseh konfliktih najdite pot vase, postavite se zase na osnovi teh parametrov in ljubite samega sebe.

Vztrajnost

Vztrajajte na poti ljubezni in prava odkritja vašega življenja šele prihajajo. Duša vas v vsakdanjem življenju usmerja skozi vaše občutke, vam pošilja signale o vaši pravi poti, zavesti. Dokler trpite v sebi, obremenjujete svoje jedro, svojo dušo in telo in ne zmorete sprejemati notranjih odločitev, ki odvrtijo vaše življenje v pravo smer. Ta trenutek je vse, kar obstaja. Ne zapravite ga.

10 napotkov za srečno življenje

1. Ne nečistuj.

Ko niste v stiku s samim seboj, izgubljate pot svoje nedolžnosti in popolnosti. Ubirate poti, ki jih ni na seznamu vaših želja in potreb, ampak čustva izkoriščate za dosego svojih ciljev. Tako se odmikate od svojega notranjega jedra, zaidete s prave poti in ne najdete več poti k sebi, dokler v sebi ne najdete prave poti v izkazovanju svojih čustev in iskrenosti ter najdete stik z resnico.

2. Spoštuj svojega očeta in vse svoje bližnje.

Spoštovanje je pot odnosa do samega sebe, kakor tudi svojih bližnjih. Ne podcenjujte nikogar, niti ne precenjujte sebe, kajti pot poguma in moči vam nalaga notranjo trdnost in moč. Kadar ste v stiku s seboj in svojim notranjim mirom, vas okolica lahko spoštuje po odnosu do drugih.

3. Ne zanikaj svoje odgovornosti.

Odgovornost je pot, ko se znajdete v neprijetni situaciji le takrat, ko iščete poti izven svoje notranje usmerjenosti. Ne prelagajte odgovornosti na druge, niti sami ne bežite od nje, saj vas odgovornost povezuje z duhovnim svetom na višjem nivoju, kot če lažete sami sebi.

4. Ne prenašaj opravil na druge.

Postorite vse, kar je v vaši moči, da odgovornosti in opravil ne prelagate na druge. Ko si uredite svoje življenje, se znajdete v situaciji polne odgovornosti za svoja dejanja. Kadar ne sledite svojim izbiram, ki izvirajo iz srca, prekinete krog življenjske energije in zavijete na stranpoti svojega razvoja.

5. Zanesi se nase v vsaki stresni situaciji.

Zanesite se le nase. Ko bežite od samega sebe, pomanjšujete svoj ugled v družbi in ne najdete poti v družbeno odgovorna dela. Ko vas premaga skušnjava iti po napačni poti v želji hitrega doseganja ciljev, se odtujujete od samega sebe in svojih notranjih načel. Stres je odnos do samega sebe, ko si naložite preveč opravil oz. več, kot ste jih sposobni v nekem doglednem času opraviti. Rešujte zadevo za zadevo in najdite pot v sodelovanju s svojimi bližnjimi.

6. Ne pomiluj ne sebe, ne nikogar.

Pomilovanje je pot, ko se ne znajdete v trenutni situaciji, ko ne verjamete vase, se zanašate na druge v vsaki najmanjši situaciji in ko nimate nikogar, na katerega bi preložili svojo odgovornost, se smilite samemu sebi in ste največja žrtev, ki si jo lahko predstavljajte. Zavihajte rokave in najdite pot in pogum v samosprejemanju in neodtujevanju od družbenih pravil in usmerjenosti vase.

7. Zazri se vase v vsaki težki okoliščini.

Zazrtost vase prinaša cel kup prednosti. Najprej si znate izboriti mesto, ki vam pripada, znate postaviti meje samemu sebi, kakor tudi svojim bližnjim. Ne posedajte na lovorikah, ampak iz dneva v dan postorite kar je v vaši moči, da ste družbeno koristni, pomagajte bližnjim in jim dajte moč in veljavo, ko se izgubijo v poplavi interesov. Bodite vzor medsebojnega sodelovanja in poslušajte svoj notranji jaz. To so vaši občutki, ki so poslani od Boga, kadar ste v stiku s seboj, in so vaše želje, cilji in poti, pravični in usmerjeni v družbeno dobro.

8. Prepusti se svojim občutkom.

Občutki so pot vase, v vaše notranje zaznave in v vaš notranji mir. Notranji mir je cilj za doseganje pravičnosti v vsakdanjem življenju. Ko ste v stiku s seboj, s svojimi notranjimi željami, vam nič več ni tuje iti po poti pogumnih in hrabrih ter se znate razdajati za svoje bližnje. Občutki so prava pot vere vase, zaupanja v vse človeštvo in zaupanja, da hodite po pravi poti.

9. Najdi mir z delom na sebi.

Delo na sebi ponazarja vse tiste aktivnosti, preko katerih napredujete na višje nivoje zavedanja in znate poiskati mir v še tako stresni situaciji. Poslušajte svoje srce, vedno vam priskrbi prave rešitve in vas oddaljuje od vašega napuha in ega, ko ste v stiku s samim seboj in ko verjamete v optimalen izid vseh dogodkov, povezanih z vami.

10. Ne obremenjuj drugih po nepotrebnem.

Ko obremenjujete druge, razbremenjujete sebe svojih bremen, katere morate predelati, da napredujete po hierarhični lestvici. Drugače polzite navzdol in ne najdete poti k sebi, v svoj notranji mir. Odnos do samega sebe je na nizki točki samorazumevanja in samosprejemanja. Kar ste si naložili, ste sposobni nesti sami in prav je, da drugih ne obremenjujete s svojimi problemi, saj ima vsakdo svojo pot napredka in razvoja v javno in družbeno dobro.

Sandi Dolinar, 8.6.2017